Harmadik győzelmünkről - turaitornaclub.hu

Harmadik győzelmünkről

Épphogy le tudtunk ülni tízen. Nemcsak az influenzás időszak nehezítette a csapat összeállítását, minthogy a főiskolai és egyetemi vizsgaidőszakok, valamint a készülő diplomamunkák miatt jó néhányan nem tudtak beülni a harmadik fordulóra. Ráadásul Szigetbecsére kellett utaznunk, ami nem épp itt van a szomszédban.

Tudni kell, hogy büntetőpont levonásra kerül a sor, ha a tízfős csapatok bármelyikében is akár eggyel kevesebben ülnek le a Pest megyei csapatküzdelmekben. A fordulókat mindig vasárnapi napokon játsszák, és mi pénteken még csak kilencen álltunk készen játékra. Ilyenkor a csapatvezető (e sorok írója) enyhén szólva átkozódik, szalad fűhöz-fához, de végül is szombat estére csak összeállt a csapat. László Béla bá’ veterán játékosunk, aki betegen is vállalta a játékot (fogadja hálánkat), nem először mentette meg csapatunkat a büntetőponttól. Jó egészséget kívánunk neki a továbbiakra nézve! Az utolsó táblára pedig a 10 éves Fekete Zalán ült be, aki élete első csapatmeccsén döntetlennel zárta a küzdelmet, ezzel fél pontot hozva csapatunknak. Így a végelszámolásban 7,5:2,5 arányban sikerült legyőznünk Szigetbecsét.

 

Az első négy táblán minden játékosunk hozta a teljes pontot. Reznák Attila FIDE-mester világossal a Királyindiai védelem ellen nyomult imponáló húzásokkal. A gúzsba kötött ellenfél kínjában tisztáldozattal próbálkozott, de nem kapott érte komolyabb ellenjátékot, így Attilának nem jelentett különös nehézséget anyagi előnyének érvényesítése. A második táblán egy Sziciliai védelmű játszmában nyert gyalogot sötéttel Nagyajtai Gábor mesterjelölt, aki ezután nyugodt, pontos (és gondos) játékkal vitte győzelemre a játszmát. Szabó Zoltán (harmadik tábla) ötletes kiskombinációval nyert le egy huszárt az ellenfél állásából, majd célratörő végjáték kezeléssel feladásra kényszerítette ellenfelét. Téglás Mátyás sötéttel látszólag rosszabb állásba került, de időben indított királyszárnyi gyalogrohammal elkapta az ellenfél futóját, miután nem volt kecmec. Matyi mostanában egyre inkább bizonyítja leleményességét, hisz’ nem egy játszmában talált olyan ötletes folytatást, amikor a tök egyenlő, vagy akár hátrányosabb állásokba is életet tudott lehelni, ezzel a maga javára fordítván a parti kimenetelét. A Kapitz család (a hatodikon Dominik, a nyolcadikon Tibor) is elemében volt, mert ugyan a sötét bábukat vezették, már a középjátékban előnybe kerültek. Majd mindketten ötletes áldozatokkal tarkított húzásokkal hirigelték az ellenfelek figuráit, egészen a győzelemig. Igencsak jól jött a csapatnak ez a két pont (is). A hetedik táblán az egyre jobban formába lendülő fiatal játékosunk, Burda Barna aratott szép győzelmet. Már a játszma megnyitásától kezdődően úgynevezett aktív pozíciós stílusban tolta le az ellenfél figuráit a tábláról. A játszmának egyetlen olyan fázisa nem volt, amikor ne Barna állt volna sokkal előnyösebben, amit természetes módon nyerésig fokozott. A találkozó két veresége és az egy remi mellett tehát 7 győzelem született részünkről. Így alakult ki a 7,5:2,5 arányú csapatgyőzelem. Az őszi fordulókat befejezvén továbbra is vezetjük a tabellát:
 1. 1. Galgavidék 22,5 pont
  2. Dunakeszi 19,5 pont
  3. Dunaharaszti 18 pont
  4. Szob 17,5 pont
  5. Göd 15,5 pont
  6. Vác 9 pont
  7. Törökbálint 7 pont
  8. Szigetbecse 6,5 pont
A  következő (negyedik) forduló alkalmával idegenben játszunk a mögöttünk álló Dunakeszi ellen. A három pont előnyünket szeretnénk növelni velük szemben, s továbbra is ott maradni a tabella élén.
A Turai Torna Club 5 fős sakkcsapata szépíteni tudott a harmadik fordulóban. Idegenben Biatorbágy csapata ellen arattak 4:1 arányú győzelmet. Az őszi szezon utolsó (negyedik) fordulóját itthon játszották Zsámbék csapatával. Szoros eredmény született:

 1. Virganc Roland 0:1
 2. Pásztor Ákos    0:1
 3. Horák Vanda    0:1
 4. Mikus Máté      1:0
 5. Torda Dávid     1:0
Vagyis 3:2 arányban győztek a zsámbékiak, miután az első három táblán simán vesztettünk, de a harmadik, negyedek táblán elég gyorsan nyertünk. A további fordulók alkalmával több lehetőségünk lesz még a csapatgyőzelmekre, mert ez a fiatal csapat bebizonyította a harmadik fordulóban, hogy győzelemre is képes.